Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

SBM Offshore draait uitstekend

Dinsdag 10 december 2024

SBM verhoogde bij de recente cijfers de verwachting voor de omzet omzet met 60% en de operationele winst met 46%. Dit vanwege de verkoop van twee productieplatformen (FPSOs).

  • Omzet > $3 miljard
  • Verkoop van 2 FPSOs
  • Goed gepositioneerd voor de ontginning van diepzee olie

Hoe zit het precies?

SBM maakt FPSO’s, drijvende olieplatformen (vaak van een oude tanker) waarop oliemaatschappijen olie omhoog kunnen halen in diepzee wateren. Op die FPSO wordt de olie opgeboord, opgeslagen en weer afgevoerd naar tankers die de olie komen afhalen.

FPSO staat voor Floating Production Storage and Offloading. SBM maakt deze niet alleen, ze doet ook vaak de operaties op zo’n schip. Daarnaast houdt het meestal het eigendom en verhuurt het, of leaset, het die FPSO’s voor periodes van 20, 30 jaar aan de grote oliebedrijven.

Dat is dan ook vaak een financieringskwestie. Vaak komt er bij zo’n constructie een financiële partner in beeld die een deel van het eigendom van SBM overneemt. Tegenwoordig, nu de oliemaatschappijen minder investeren en veel geld overhouden, zie je echter steeds meer dat zo’n oliebedrijf tegen SBM zegt: wij willen de FPSO kopen.

Ze kopen dat na twee jaar, als de operaties lopen, over van SBM voor een groot bedrag (meer dan een miljard dollar) en hoeven dan niet jarenlang leasebedragen te betalen. SBM doet dan vaak nog wel het werk op het platform.

De verkoop van twee FPSO’s betekent dus voor SBM in één klap een hoop geld maar anderzijds betekent het ook dat er de komende 20, 30 jaar geen lease-inkomsten zijn van deze twee platformen. Je moet dus verder kijken dan alleen de hoofdlijnen. SBM trekt als het ware de winst naar voren, maar zegt zelf dat ze dezelfde berekening hanteren als bij een lease constructie.

Olie in Suriname

SBM maakte ook bekend dat het een nieuwe opdracht heeft gekregen van TotalEnergies voor een FPSO die gestationeerd wordt 150 km uit de kust van Suriname.

Apache en Total hebben het recht om voor Suriname olie op te pompen en Suriname (hun nationale oliemaatschappij Staatsolie) heeft het recht om voor 20% in te tekenen.

Wat te doen met het geld?

Interessant is natuurlijk wat SBM gaat doen met het naar voren getrokken geld. Het investeert momenteel nogal wat geld in drijvende windmolens maar dat lijkt voor nu nog geen succes.

Mocht het aandeel rond dit niveau blijven dan zal een nieuw aandeleninkoop programma bij de jaarcijfers zeker tot de mogelijkheden behoren. Momenteel loopt er al een inkoopprogramma van $130 miljoen die net over de helft is.

Conclusie

Bottom line is SBM wel heel goed gepositioneerd voor de komende decennia. Olie blijft nog wel nodig voorlopig en diepzee-olie blijft één van de goedkopere varianten. Het aandeel is nog steeds niet duur, om verschillende redenen: het is een olieaandeel, SBM heeft een minder schone historie en het is een lastig bedrijf om financieel te doorgronden. Met de verkoop van twee FPSOs laat SBM wel duidelijk de waarde zien die er in de portefeuille zit. Een nieuw aandeleninkoop programma kan de koers verder omhoog.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien:

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op SBM Offshore

Gebruikte bronnen:

  • Investor relations SBM Offshore
  • De Aandeelhouder
  • ProBeleggen
  • Marketscreener
  • ABM financial news

Auteurs: Albert Jellema

Albert Jellema bezit geen aandelen SBM Offshore

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina