Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Nieuwe aandeelhouder Galapagos zorgt voor enthousiasme

Dinsdag 03 september 2024

  • Nieuwe grootaandeelhouder neemt 9,9% belang
  • Goedkeuring starten studie door FDA
  • Recent positief nieuws onderzoeksresultaten

Aandelen van Galapagos maakten afgelopen week een behoorlijke inhaalslag op de beurs. Op maandag stegen de aandelen met bijna 10% nadat bekend werd dat er een nieuwe grote aandeelhouder een belang van 9,99% nam.

Die koersstijging volgde na eerder positief nieuws omtrent onderzoeksresultaten van de Amerikaanse FDA de vrijdag ervoor. Aandelen Galapagos stegen toen ook al een aantal procent.

Koersverloop aandelen Galapagos:

Bron:

Galapagos

2024

Nieuwe aandeelhouder

Het Amerikaanse EcoR1 heeft namelijk een belang van 9,9 procent verworven in Galapagos. Dat bleek uit een recente melding bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Beleggers reageerden positief op het nieuws en aandelen Galapagos stegen dan ook aanzienlijk in reactie op het nieuws.

EcoR1 is een investeringsfonds met als specialisatie biotech. Het fonds bezit 6,51 miljoen aandelen van Galapagos. EcoR1, gevestigd in de Verenigde Staten, beschouwt het bedrijf als sterk ondergewaardeerd en ziet het daarom als een uitstekende investeringsmogelijkheid.

Het betekent dat er een nieuwe grote aandeelhouder bijkomt. Gilead bezit circa 25% van Galapagos. Daarnaast heeft Van Herk Investments BV 7%. Het nieuwe fonds komt er dus bij als tweede grootste aandeelhouder. Een positief signaal.

Bron:

Marketscreener.com

2024

Goed nieuws FDA & onderzoeksresultaten

De melding komt in navolging van een positief bericht op de vrijdag daarvoor. Galapagos liet toen middels een persbericht weten dat het goedkeuring ontving van de Amerikaanse FDA om te starten met een studie naar een specifieke soort bloedkanker (recidief/refractair non-Hodgkin lymfoom).

De studie dient de haalbaarheid, veiligheid en werkzaamheid ervan te evalueren. Een belangrijke mijlpaal voor Galapagos waarmee het een stap dichter komt bij het aanbieden van CD19 CAR-T-celtherapie aan patiënten in de VS.

Galapagos presenteerde recentelijk positieve onderzoeksresultaten voor het behandelen van lymfeklierkanker.

Aandelen Galapagos: pijplijn, cash en cashburn

Galapagos behaalt met de huidige verkopen circa 0,5 miljard euro per jaar omzet. Het draait eigenlijk om de extra toekomstige omzet die de onderneming mogelijk weet te behalen dankzij medicijnen die momenteel nog in ontwikkeling zijn.

Er zit een en ander in de pijplijn waar je als belegger een bepaalde waarde aan kunt toekennen. Echter lastig om in te schatten zonder de benodigde expertise.

Waar je wel naar kunt kijken is de huidige kaspositie. Galapagos bezit ongeveer 3,4 miljard euro. Er staan bijna 66 miljoen aandelen uit. Omgerekend circa 51,50 euro per aandeel aan cash.

Aandelen van Galapagos handelen rond de 27 euro en daarmee ruim 50% onder deze cashpositie.

Geschat wordt dat er in 2024 ongeveer 280 tot 320 miljoen zal worden uitgegeven. Omgerekend circa 4,50 euro per aandeel per jaar.

Aandelen handelen momenteel op circa de kaspositie over 5 jaar bij een gelijkblijvende cashburn.

Conclusie

Beleggers laten Galapagos al tijden links liggen. Na het Filgotonib debacle zijn kleine en grote investeerders in de onderneming afgehaakt. Weinig beleggers hebben er nog vertrouwen in dat Galapagos waarde kan creëren uit de kaspositie en huidige ontwikkelingspijplijn.

Als gevolg handelen de onderneming op circa 50% van de kaspositie per aandeel. Nu durft er eindelijk weer een nieuwe serieuze belegger in te stappen met een belang van bijna 10%. Daarbij positief nieuws van de FDA.

Nu is het wachten op triggers, maar die zijn niet op korte termijn te verwachten. Voor een belegger met geduld zeker het overwegen van een positie waard. Analisten van KBC hanteren een koersdoel van 50 euro en De Groof Petercam van 45 euro.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien:

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op Galapagos

Gebruikte bronnen:

  • Marketscreener
  • Investor relations Galapagos
  • ProBeleggen
  • De Aandeelhouder
  • Marketscreener
  • ABM financial news

Auteur: Albert Jellema en Jordy Beuving

Albert Jellema en Nico Inberg bezitten geen positie in ASR

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina