Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Let op: Op 31 december 2024 zal de beurs sluiten om 14:00uur. Vanaf dat moment kan er niet meer gehandeld worden in de producten van BNP Paribas Markets. De handel zal worden herstart op donderdag 2 januari 2025.

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Stabiele basis met diverse uitdagingen bij Exor

Dinsdag 1 oktober 2024

  • Halfjaarcijfers Exor redelijk in lijn
  • Ferrari & Stellantis drijven winstgroei
  • Vertrouwen in vooruitzichten Philips
  • Tegenvallende resultaten bij Louboutin
  • Relatief hoge discount van bijna 45%

Afgelopen dinsdag 24 september rapporteerde investeringsmaatschappij Exor halfjaarcijfers. De resultaten bieden een inkijkje in de diversificatiestrategie van het bedrijf, waarbij het naast traditionele investeringen zoals Ferrari en Stellantis ook stappen zet in nieuwe sectoren.

De diversificatiestrategie van Exor begint steeds meer vorm te krijgen. Naast de grote spelers in de automotive en luxe goederen, richt Exor zich nu ook op technologie en gezondheidszorg.

Hieronder zie je de samenstelling van de portefeuille van Exor. De totale portefeuille is 38,3 miljard euro waard:

Bron:

Exor

2024

Cijfers Exor

Exor zag de intrinsieke waarde van de poretfeuille toenemen in de eerste helft van 2024 met omgerekend ongeveer 9% per aandeel. In vergelijking met de bredere beurs (MSCI World +14%) deed de portefeuille het minder. De waardestijging werd met name gerealiseerd door Ferrari & Philips.

De halfjaarcijfers van Exor laten verder een stabiele winstgroei zien, voornamelijk gedreven door de sterke prestaties van hun auto-investeringen zoals Ferrari en Stellantis.

Deze merken blijven de cashflow ondersteunen en vormen een solide basis voor Exor’s toekomst. De totale nettowaarde van Exor’s investeringen steeg in het eerste halfjaar met een bescheiden percentage, wat vooral te danken is aan de prestaties in de industriële sector.

Discount relatief hoog

Veel familieholdings noteren met een korting op de beurs en dat is bij Exor niet anders. Momenteel bedraagt deze ongeveer 45% ten opzichte van de intrinsieke waarde van de portefeuille.

De intrinsieke waarde per aandeel kwam uit op 178,46 euro, terwijl de beurskoers momenteel rond de 100 euro schommelt. Opmerkelijk omdat het merendeel van de portefeuille beursgenoteerd is.

Er lijkt wat scepsis te heersen vanwege de grote exposure naar de automobielsector als wel door het grote belang in Philips.

Bron:

Exor

2024

Philips: een strategische zet in de gezondheidszorg

Exor kocht eerder 15% van het Nederlandse Health Tech concern Philips. Deze stap markeert Exor’s eerste grote betreding van de medische technologie en gezondheidszorgsector.

De Agnelli-familie lijkt hiermee in te spelen op de groeiende vraag naar medische innovaties en gezondheidszorgtechnologie wereldwijd.

Philips, een gevestigde naam in de sector, heeft de laatste jaren een transformatie doorgemaakt van een divers techbedrijf naar een gespecialiseerde speler in de medische technologie.

De keuze van Exor om een aanzienlijk belang in het Nederlandse bedrijf te nemen, wordt breed gezien als een lange-termijnstrategie om te profiteren van de wereldwijde vergrijzing en de toenemende behoefte aan zorgoplossingen.

Ondanks recente problemen bij Philips, waaronder terugroepacties van hun slaapapneu-apparaten, ziet Exor blijkbaar potentie in de innovatieve kracht en de toekomstige groei van het bedrijf.

In de halfjaarcijfers uit Exor vertrouwen in de samenwerking met Philips, waarbij het wordt gepositioneerd als een belangrijke groeipijler binnen hun portfolio.

Met hun aanzienlijke belang krijgt Exor ook invloed op de koers die Philips vaart in de komende jaren. Of dit een meesterzet is, zal afhangen van hoe goed Philips erin slaagt om zijn huidige operationele uitdagingen aan te pakken.

Problemen bij Christian Louboutin: tegenvallende resultaten

Aan de andere kant wordt in het rapport ook melding gemaakt van de aanhoudende problemen bij Christian Louboutin, het iconische modehuis bekend om zijn schoenen met de beroemde rode zool.

Exor verwierf in 2021 een belang van 24% in Louboutin, maar de resultaten blijven achter bij de verwachtingen. De luxe mode-industrie heeft de afgelopen jaren sterke fluctuaties laten zien, mede door geopolitieke onzekerheden, inflatie en veranderend consumentengedrag.

Hoewel Louboutin als merk nog steeds sterk is in de modewereld, zijn de financiële prestaties een punt van zorg.

Volgens de halfjaarcijfers van Exor kampt Louboutin met stijgende kosten en tegenvallende omzetgroei, met name in Azië, waar de economische omstandigheden in belangrijke markten zoals China een impact hebben gehad op de verkoop.

Dit heeft geleid tot lagere marges, terwijl er aanzienlijke investeringen nodig blijven om de internationale uitbreiding en het merk verder te ondersteunen.

De problemen bij Louboutin worden in de rapportage geminimaliseerd, maar het is duidelijk dat Exor hier nog werk te verzetten heeft om deze investering winstgevender te maken.

Het blijft een strategische pijler in hun mode-portfolio, maar de uitdagingen in de luxesector maken het voor Exor moeilijk om op korte termijn substantiële groei te realiseren.

Conclusie

De halfjaarcijfers van Exor geven een gemengd beeld van de huidige stand van zaken. De strategische investering in Philips wordt gezien als een slimme zet in een sector met veel groeipotentieel, terwijl de aanhoudende problemen bij Christian Louboutin een knelpunt blijven.

Exor heeft echter een sterke basis met solide prestaties bij Ferrari en Stellantis, en hun diversificatie naar gezondheidszorg en technologie kan op de lange termijn voor verdere waardecreatie zorgen.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien:

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op Exor

Gebruikte bronnen:

  • Marketscreener
  • Investor relations Exor
  • ProBeleggen
  • De Aandeelhouder
  • Marketscreener
  • ABM financial news

Auteur: Albert Jellema & Nico Inberg

Albert Jellema en Nico Inberg bezitten geen positie in Exor.

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina